Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mit higgyek el az interneten olvasható véleményekből?

Mit higgyek el az interneten olvasható véleményekből?

Kedves Lelkiatya! Nemrég interneten (Tiktok) láttam élő adásban, hogy egy hölgy arról beszélt, hogy Szűz Mária bűnös ember volt. Azt is mondta, hogy nem kellett volna Magyarországot felajánlani Szűz Máriának. És hogy felesleges szentekhez imádkozni, mert ők ugyanolyan emberek, mint mi. Valóban így van?

Kedves Levélíró! Sajnos sok olyan ember van, akiben nincs meg a kellő bölcsesség, tudás és alázat. Igen sok féligazság, hazugság, torzítás hangzik el emberek szájából, és az internet is felerősíti ezt a kaotikus vélemény-özönt, amiből igen nehéz kiválasztani azt, ami valóban igaz és értékes. Meg kell tanulnunk kritikusan gondolkodni, és csak tiszta forrásból meríteni.

A Szűzanyát így köszöntötte az angyal: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes!” (Lk 1,28) Erzsébet pedig így szólt hozzá: „Áldottabb vagy te minden asszonynál!” (Lk 1,42) Mária ezért így imádkozott: „Lám mostantól fogva boldognak hirdet engem minden nemzedék!” (Lk 48) Az Isten Fia, a végtelen tisztaság és szentség csak úgy ölthetett testet, hogy ha talál egy olyan emberi szívet, amelyben a bűnnek foltja sincs, amely egészen IGEN-t mond őneki, amely egészen tiszta. Ezért óvta meg Isten a Szűzanyát a bűn minden szennyétől, hogy alkalmas hajléka lehessen. Ő az az asszony, aki eltiporja a Sátán fejét (Ter 3,15), Ő az a nagy jel az égen, akinek „öltözete a Nap, lába alatt a Hold, fején tizenkét csillagból korona” (Jel 12,1).

A szentek emberek, teremtmények, mint mi. Nem őhozzájuk imádkozunk, hanem Istenhez. Nem ők segítenek, hanem Isten. Azonban megkérhetjük őket, mint testvéreinket, hogy könyörögjenek értünk, imádkozzanak velünk és értünk. Úgy, ahogyan egy földi, még élő testvéremet megkérhetem, hogy imádkozzon értem, éppígy megkérhetem a mennyei egyház tagjait, az üdvözülteket, a szenteket is, hiszen egyetlen nagy családba, kegyelmi közösségbe tartozunk. Erről ír a Jelenések könyve, amikor elmondja, hogy egy angyal a szentek imádságait ajánlja fel (Jel 5,8), és erről ír a Makkabeusok könyve is, amikor jelzi, hogy az elhunyt Jeremiás próféta a mennyből sokat imádkozik a népért (2Makk 15,14).